Articles

Fakty o łasicach

Łasice to małe ssaki o długim ciele i szyjach, krótkich nogach i małych głowach. Są blisko spokrewnione z gronostajem, fretkami, tchórzami i norkami — wszyscy członkowie rodzaju Mustela — i należą do tej samej rodziny (Mustelids) co borsuki, rosomaki i wydry.

Rozmiar & opis

Łasice są zwykle brązowe, szare lub czarne z białymi lub żółtawymi znaczeniami. W zimie wszystkie łasice stają się białe. Zimowe Futro najmniejszej łasicy świeci jasnym lawendowym kolorem pod wpływem światła ultrafioletowego, zgodnie z ochroną przyrody.

Łasice są w wielu rozmiarach, ale najbardziej godna uwagi jest najmniej łasica. Jest najmniejszym mięsożercą na świecie, według Animal Diversity Web (ADW). Ważą około 1 uncji (25 gramów) i dorastają do zaledwie 4 do 10 cali (11 do 26 centymetrów) długości.

większe łasice to łasica długoogonowa i łasica tropikalna. Dorastają do 10-12 cali (25-30 cm) długości i ważą od 3 do 12,3 uncji (85-350 g). Ich ogony mogą dorastać do około 4 do 8 cali (10,2 do 20,3 cm) długości.

Habitat

Łasice są przystosowane i żyją na całym świecie. Na przykład łasica długoogonowa żyje w Ameryce Północnej, podczas gdy łasica tropikalna żyje w Ameryce Południowej. Łasice Japońskie występują na siedliskach muraw, lasów, wiosek i przedmieść w całej Japonii. Łasica górska występuje w Azji Środkowej i Wschodniej, a Łasica Afrykańska w Afryce.

najczęściej spotykaną łasicą jest łasica krótkoogonowa. Występuje w Ameryce Północnej, Europie i Azji, w regionach tak dalekich jak Arktyka. Ich siedliska to bagna, zarośla, żywopłoty, łąki alpejskie, lasy łęgowe i siedliska nadrzeczne, według Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody i Zasobów Naturalnych (IUCN).

nawyki

jako zwierzęta nocne łasice śpią w ciągu dnia, a w nocy są aktywne. Większość czasu przebudzenia łasicy polega na polowaniu, przechowywaniu nadmiaru pożywienia i jedzeniu. Ich ciała nie przechowują tłuszczu, więc potrzebują stałego zaopatrzenia w żywność, aby zapewnić wystarczającą ilość energii. W rzeczywistości, najmniej łasica zjada 40 do 60 procent swojej masy ciała każdego dnia, zgodnie z ochroną przyrody.

chociaż łasice potrafią dość szybko kopać własne nory, czasami przejmują nory innych zwierząt i czynią je własnymi. Wiadomo nawet, że zajmują wzgórza termitów.

dieta

diety łasic składają się zwykle ze szczurów, myszy, nornic i królików. Żaby, ptaki i jaja ptaków są również w menu, od czasu do czasu. Ich małe, cienkie ciała pozwalają im wcisnąć się w ciasne miejsca, aby dotrzeć do małej ofiary.

Łasica Krótkoogonowa jest inteligentnym, wszechstronnym drapieżnikiem specjalizującym się w małych ssakach i ptakach. Jest nieustraszony w atakowaniu zwierząt większych od siebie i jest w stanie przystosować się i przetrwać okresowe niedobory, ponieważ przechowuje nadwyżkę zabójstw. Na ogół występuje “wszędzie, gdzie może żerować” w Nowej Zelandii i małych krajach europejskich. (Zdjęcie: Zdjęcie: Auckland Regional Council, Nowa Zelandia)

potomstwo

samice zazwyczaj mają jeden lub dwa mioty rocznie. Rodzą mioty liczące do 15 potomstwa, nazywane według ADW. Ciąża trwa około miesiąca. Jednak liczba zestawów, długość okresu ciąży, wiek odsadzenia i dojrzałość płciowa różnią się w zależności od gatunku.

na przykład łasice długoogonowe łączą się w połowie lata, ale implantacja jest opóźniona, a jajo zaczyna się rozwijać dopiero w marcu, co sprawia, że okres ciąży wynosi około 280 dni, zgodnie z ADW.

niektóre gatunki łasicy żyją do 10 lat, choć wiele z nich żyje od 3 do 5 lat.

Klasyfikacja/Taksonomia

jest to klasyfikacja łasic, zgodnie z Integrated Taxonomic Information System (ITIS):

Królestwo: Animalia Subkingdom: Bilateria Infrakingdom: Deuterostomia Filum: Chordata Subphylum: Vertebrata Infraphylum: Gnathostomata Superclass: Tetrapoda Class: Mammalia Subclass: Theria infraclass: eutheria rząd: Carnivora Podrząd: caniformia rodzina: Mustelidae Podrodzina: mustelinae rodzaj: Mustela gatunek:

  • Mustela africana (łasica tropikalna, Łasica Amazońska)
  • Mustela altaica (łasica górska)
  • Mustela felipei (Łasica Kolumbijska)
  • Mustela frenata (łasica długoogonowa)
  • Mustela itatsi (Łasica Japońska)
  • Mustela kathiah (łasica żółtodzioba)
  • Mustela lutreolina (łasica górska)
  • Mustela nivalis (łasica najmniejsza)
  • Mustela nudipes (łasica malajska)
  • Mustela sibirica (łasica syberyjska)
  • Mustela strigidorsa (łasica tylna)
  • Mustela Subpalmata (Łasica egipska)

stan ochrony

Większość łasic jest umieszczona na Czerwonej Liście Gatunków Zagrożonych IUCN jako gatunek najmniejszej troski. Jest kilka wyjątków. Łasica górska i łasica Japońska są wymienione jako bliskie zagrożenia, ponieważ ich populacja uległa znacznemu zmniejszeniu. Łasica Kolumbijska jest wymieniona jako narażona ze względu na “ciągły spadek populacji z powodu trwającego wylesiania” i szacuje się, że populacja wynosi około 1300 dorosłych osobników.

w Nowej Zelandii łasica jest uważana za gatunek inwazyjny i zagrożenie dla rodzimej przyrody. Według artykułu z 2016 roku kraj planuje ich zlikwidować do 2050 roku.

inne fakty

aby zabić swoją ofiarę, łasica zaciska się na szyi ofiary i gryzie, dopóki zwierzę nie umrze.

Łasice pozostają ciepłe, obniżając swój metabolizm i zwijając się w kulki wewnątrz swoich nor.

przed zabiciem ofiary łasice będą skakać w tę iz powrotem i skakać w tańcu mającym na celu zastraszenie drugiego zwierzęcia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.