Articles

Tények a Menyétekről

a menyét kicsi emlős, hosszú testtel és nyakkal, rövid lábakkal és kis fejjel. Közeli rokonságban állnak a hermelinnel, a görényekkel, a görényekkel és a nyércekkel — a Mustela nemzetség valamennyi tagjával—, és ugyanabban a családban vannak (Mustelidák), mint a borz, a rozsomák és a vidra.

méret & leírás

a menyét általában barna, szürke vagy fekete, fehér vagy sárgás jelöléssel. Minden menyét lesz minden fehér télen, bár. A legkevésbé menyét téli szőrme fényes levendula színű, ha ultraibolya fénynek van kitéve, a természetvédelem szerint.

a menyét sokféle méretben kapható, de a legnevezetesebb a legkevésbé menyét. Az Animal Diversity Web (ADW) szerint ez a világ legkisebb húsevője. Súlyuk körülbelül 1 uncia (25 gramm), és csak 4-10 hüvelyk (11-26 centiméter) hosszúra nőnek.

a nagyobb Menyétek közé tartozik a hosszúfarkú menyét és a trópusi menyét. 10-12 hüvelyk (25-30 cm) hosszúra nőnek, súlya 3-12, 3 uncia (85-350 g). Farkuk körülbelül 4-8 hüvelyk (10,2-20,3 cm) hosszúra nőhet.

élőhely

a Menyétek alkalmazkodóképesek és az egész világon élnek. Például a hosszú farkú menyét Észak-Amerikában él, míg a trópusi menyét Dél-Amerikában él. Japán menyét található élőhelyek füves területek, erdők, falvak és külvárosok egész Japánban. A hegyi menyét közép-és Kelet-Ázsiában, az afrikai csíkos menyét pedig kiszámíthatóan Afrikában található.

a leggyakoribb menyét a rövidfarkú menyét. Megtalálható Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában, az Északi-sarkvidéken. Otthonaik közé tartoznak a mocsarak, cserjések, sövények, alpesi rétek, parti erdők és folyóparti élőhelyek, a Természetvédelmi és Természeti Erőforrások Nemzetközi Szövetsége (IUCN) szerint.

szokások

éjszakai állatokként a menyétek nappal alszanak, éjszaka aktívak. A menyét ébren töltött idejének nagy része vadászatból, felesleges ételek tárolásából és evésből áll. Testük nem tárolja a zsírt, ezért állandó táplálékra van szükségük ahhoz, hogy elegendő energiát biztosítsanak. Valójában a legkevésbé menyét naponta fogyasztja testtömegének 40-60 százalékát, a Nature Conservancy szerint.

bár a menyétek elég gyorsan ki tudják ásni saját odúikat, néha átveszik más állatok odúit, és magukévá teszik őket. Még arról is ismert, hogy átveszik a termeszek dombjait.

diéta

a Menyétek étrendje általában patkányokból, egerekből, pocokból és nyulakból áll. Békák, madarak és madártojások is szerepelnek az étlapon, időről időre. Kicsi, vékony testük lehetővé teszi számukra, hogy szűk helyekre szoruljanak, hogy elérjék a kis zsákmányt.

a rövidfarkú menyét intelligens, sokoldalú ragadozó, amely kis emlősökre és madarakra specializálódott. Rettenthetetlen a nála nagyobb állatok megtámadásában, és képes alkalmazkodni és túlélni az időszakos hiányokat, mert tárolja az ölések feleslegét. Általában” bárhol megtalálható, ahol zsákmányolhat ” Új-Zélandon és a kis európai országokban. (Kép jóváírása: fotó: Auckland Regionális Tanács, Új-Zéland)

utódok

a nőstényeknek általában évente egy vagy két almuk van. Az ADW szerint legfeljebb 15 utód almait szülik, úgynevezett készleteket. A terhesség körülbelül egy hónapig tart. Azonban a készletek száma, a vemhességi időszak hossza, az elválasztási kor és az ivarérettség fajonként változik.

például a hosszúfarkú Menyétek nyár közepén párosodnak, de a beültetés késik, és a petesejt csak márciusban kezd fejlődni, így a vemhességi időszak körülbelül 280 nap, az ADW szerint.

néhány menyétfaj 10 évig él, bár sokuk három-öt évig él.

osztályozás/taxonómia

ez a menyét osztályozása az integrált rendszertani Információs Rendszer (Itis) szerint:

Királyság: Animalia Subkingdom: Bilateria Infrakingdom: Deuterostomia Phylum: Chordata Subphylum: Vertebrata Infraphylum: Gnathostomata Superclass: Tetrapoda osztály: Mammalia alosztály: Theria Infraclass: Eutheria rend: Carnivora alrend: Caniformia család: Mustelidae alcsalád: mustelinae nemzetség: Mustela Fajok:

  • Mustela africana (trópusi menyét, Amazonas menyét)
  • Mustela altaica (hegyi menyét)
  • Mustela felipei (kolumbiai menyét)
  • Mustela frenata (hosszú farkú menyét)
  • Mustela itatsi (Japán menyét)
  • Mustela kathiah (sárgahasú menyét)
  • Mustela lutreolina (indonéz hegyi menyét)
  • Mustela nivalis (legkisebb menyét)
  • Mustela nudipes (maláj menyét)
  • Mustela sibirica (szibériai menyét)
  • Mustela strigidorsa (hátsó csíkos menyét)
  • Mustela subpalmata (Egyiptomi menyét)

természetvédelmi helyzet

a legtöbb menyét a legkevésbé aggodalomra ad okot az IUCN fenyegetett fajok vörös listája. Van néhány kivétel. A hegyi menyét és a japán menyét közel fenyegetettként szerepel, mivel populációjuk jelentősen csökkent. A kolumbiai menyét “a folyamatos erdőirtás miatt folyamatosan csökkenő népesség” miatt sebezhető, becslések szerint körülbelül 1300 érett felnőtt él.

Új-Zélandon a menyét invazív fajnak számít, és veszélyt jelent az őshonos vadon élő állatokra. Az ország azt tervezi, hogy 2050-ig felszámolja őket, egy 2016-os Live Science cikk szerint.

egyéb tények

hogy megölje a zsákmányát, egy menyét leszorítja a zsákmány nyakát, és addig harap, amíg az állat meg nem hal.

a Menyétek melegen maradnak azáltal, hogy csökkentik anyagcseréjüket és gömbökké göndörödnek a barlangjukban.

mielőtt megölik a zsákmányt, a menyétek oda-vissza ugrálnak, és táncba ugranak, hogy megfélemlítsék a másik állatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.