Articles

Faktaa Näädistä

näädät ovat pieniä nisäkkäitä, joilla on pitkä ruumis ja kaula, lyhyet jalat ja pieni pää. Ne ovat läheistä sukua kärpäsille, hillereille, polekateille ja minkeille — kaikki Mustela — suvun jäseniä-ja kuuluvat samaan sukuun (Mustelidit) mäyrien, Ahmojen ja saukkojen kanssa.

koko & kuvaus

näädät ovat yleensä ruskeita, harmaita tai mustia valkoisin tai kellertävin merkein. Kaikki näädät muuttuvat talvisin valkoisiksi. Vähiten näädän talviturkki hehkuu luonnonsuojeluliiton mukaan kirkkaan laventelinväristä altistuessaan ultraviolettivalolle.

Näätiä on monenkokoisia, mutta huomattavin on pienin näätäeläin. Se on Animal Diversity Webin (ADW) mukaan maailman pienin lihansyöjä. Ne painavat noin 25 grammaa ja kasvavat vain 11-26 senttimetriä pitkiksi.

suurempia näätiä ovat pitkäpyrstökärki ja trooppinen näätä. Ne kasvavat 25-30 senttimetriä pitkiksi ja painavat 85-350 grammaa. Niiden pyrstö voi kasvaa noin 10,2-20,3 senttimetrin mittaiseksi.

Habitat

Näätäeläimet ovat sopeutuvaisia ja elävät kaikkialla maailmassa. Esimerkiksi pitkäpyrstönäätä elää Pohjois-Amerikassa, kun taas trooppinen näätä elää Etelä-Amerikassa. Japaninäätä tavataan elinympäristöissä ruohomailla, metsissä, kylissä ja esikaupungeissa eri puolilla Japania. Vuorikääpää tavataan Keski-ja Itä-Aasiassa ja Afrikankääpää ennustettavasti Afrikassa.

yleisin näätä on lyhytpyrstöinen näätä. Sitä tavataan Pohjois-Amerikassa, Euroopassa ja Aasiassa niinkin pohjoisilla alueilla kuin arktisella alueella. Niiden elinympäristöjä ovat Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN: n mukaan suot, pensaikot, pensasaidat, alppiniityt, rantametsät ja jokivarsien elinympäristöt.

tavat

yöeläiminä näädät nukkuvat päivisin ja ovat aktiivisia öisin. Suurin osa näädän valveillaoloajasta koostuu metsästyksestä, ylimääräisen ravinnon varastoimisesta ja syömisestä. Heidän kehonsa ei varastoi rasvaa, joten he tarvitsevat jatkuvaa ravintoa saadakseen tarpeeksi energiaa. Vähiten näätä syö luonnonsuojeluliiton mukaan päivittäin 40-60 prosenttia painostaan.

vaikka näädät voivat kaivaa omat kolonsa melko nopeasti, ne joskus valtaavat toisten eläinten kolot ja tekevät niistä omansa. Niiden tiedetään jopa vallanneen termiittikukkuloita.

ruokavalio

Näätien ruokavalio koostuu yleensä rotista, hiiristä, myyristä ja kaneista. Myös sammakot, linnut ja linnunmunat ovat ruokalistalla aika ajoin. Pienen, ohuen ruumiinsa ansiosta ne pääsevät ahtaisiin paikkoihin päästäkseen pieniin saaliseläimiin.

Lyhytpyrstönäätä on älykäs ja monipuolinen petoeläin, joka on erikoistunut pieniin nisäkkäisiin ja lintuihin. Se on peloton hyökätessään itseään suurempien eläinten kimppuun ja pystyy sopeutumaan ja selviämään jaksollisista puutteista, koska se varastoi tappojen ylijäämää. Sitä tavataan yleensä” missä vain se voi saalistaa ” Uudessa-Seelannissa ja pienissä Euroopan maissa. (Image credit: Photo: Auckland Regional Council, New Zealand)

jälkeläiset

naaraat saavat tyypillisesti yhden tai kaksi poikuetta vuodessa. Ne synnyttävät ADW: n mukaan jopa 15 jälkeläisen poikueita, joita kutsutaan sarjoiksi. Tiineys kestää noin kuukauden. Sarjojen määrä, tiineysajan pituus, vieroitusikä ja sukukypsyys kuitenkin vaihtelevat lajeittain.

esimerkiksi pitkähäntäiset näädät parittelevat keskikesällä, mutta kiinnittyminen viivästyy ja muna alkaa kehittyä vasta maaliskuussa, jolloin tiineysaika on ADW: n mukaan noin 280 päivää.

jotkut näätälajit elävät jopa 10-vuotiaiksi, vaikka monet elävät kolmesta viiteen vuotta.

luokitus/taksonomia

tämä on näätien luokittelu Integrated Taxonomic Information Systemin (ITIS) mukaan:

Kingdom: Animalia Subkingdom: Bilateria Infrakingdom: Deuterostomia Phylum: Chordata Subphylum: Vertebrata Infraphylum: Gnathostomata Superluokka: Tetrapoda Luokka: Mammalia alaluokka: Theria Infraclass: eutheria järjestys: Carnivora alatilaus: Caniformia heimo: Mustelidae alaheimo: mustelinae suku: Mustela laji:

  • Mustela africana (trooppinen näätä, Amazonianäätä)
  • Mustela altaica (vuorinäätä)
  • Mustela felipei (Kolumbianäätä)
  • Mustela frenata (pitkäpyrstönäätä)
  • Mustela itatsi (Japaninäätä
  • Mustela kathiah (keltanäätä)
  • Mustela lutreolina (indonesianvuorikärppä)
  • Mustela nivalis (pienin näätä)
  • Mustela nudipes (malaijinäätä)
  • Mustela sibirica (siperiankärppä)
  • Mustela sibirica (siperiankärppä)
  • Mustela strigidorsa (selkäjuovainen näätä)
  • Mustela subpalmata (Egyptiläinen näätä)

Suojelutilanne

useimmat Näätäeläimet on IUCN: n uhanalaisten lajien punaisessa luettelossa merkitty vähiten huolta aiheuttaviksi. Muutamia poikkeuksia on. Vuorinäätä ja Japaninäätä on luokiteltu uhanalaisiksi, koska niiden kanta on pienentynyt merkittävästi. Kolumbianvästäräkki on luokiteltu uhanalaiseksi, koska” populaatio pienenee jatkuvasti jatkuvien metsäkatojen vuoksi”, ja sen populaatioksi on arvioitu noin 1 300 täysikasvuista yksilöä.

Uudessa-Seelannissa näätää pidetään vieraslajina ja uhkana alkuperäisille villieläimille. Vuonna 2016 julkaistun Live Sciencen artikkelin mukaan maa aikoo hävittää ne vuoteen 2050 mennessä.

muita faktoja

tappaakseen saaliinsa näätä puristaa saaliin kaulasta kiinni ja jatkaa puremista, kunnes eläin on kuollut.

näädät pysyvät lämpiminä alentamalla aineenvaihduntaansa ja käpertymällä palloiksi kolojensa sisällä.

ennen saaliin tappamista näädät hyppivät edestakaisin ja hyppivät tanssissa, jonka tarkoitus on pelotella toista eläintä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.