Articles

Fakta o Lasičkách

lasice jsou malí savci s dlouhými těly a krky, krátkými nohami a malými hlavami. Oni jsou úzce souvisí s hermelínem, fretky, tchoři a norci — všichni členové rodu Mustela — a jsou ve stejné rodině (Lasicovitých) jako jezevci, rosomáků a vydry.

Velikost & popis

Lasičky jsou obvykle hnědé, šedé nebo černé s bílým nebo nažloutlým značení. Všechny lasičky se však v zimě stávají bílými. Zimní srst nejméně lasičky svítí jasnou levandulovou barvou, když je vystavena ultrafialovému světlu, podle ochrany přírody.

lasičky přicházejí v mnoha velikostech, ale nejpozoruhodnější je nejméně lasička. Podle webu Animal Diversity Web (ADW) je to nejmenší masožravec na světě. Váží asi 1 unci (25 gramů) a rostou na pouhých 4 až 10 palců (11 až 26 centimetrů).

mezi větší lasice patří lasička dlouhoocasá a lasička tropická. Rostou na 10 až 12 palců (25 až 30 cm) dlouhé a váží 3 až 12,3 uncí (85 až 350 g). Jejich ocasy mohou růst na přibližně 4 až 8 palců (10,2 až 20,3 cm) dlouhé.

Habitat

lasice jsou přizpůsobivé a žijí po celém světě. Například lasička s dlouhým ocasem žije v Severní Americe, zatímco tropická lasička žije v Jižní Americe. Japonské lasice se nacházejí na stanovištích pastvin, lesy, vesnice a předměstí po celém Japonsku. Horské lasice se nacházejí ve střední a východní Asii a africká pruhovaná lasička se nachází, předvídatelně, v Africe.

nejběžnější Lasička Je lasička krátkosrstá. Nachází se v Severní Americe, Evropě a Asii, v regionech až na sever jako Arktida. Jejich domy patří močály, křoviny, živé ploty, alpské louky, pobřežní lesy a řeky přírodních stanovišť, podle Mezinárodní Unie pro Ochranu Přírody a Přírodních Zdrojů (IUCN).

návyky

jako noční zvířata, lasice spí během dne a jsou aktivní v noci. Většinu času lasice vzhůru spočívá v lovu, skladování přebytečného jídla a stravování. Jejich těla neukládají tuk, takže potřebují neustálý přísun jídla, aby poskytli dostatek energie. Ve skutečnosti nejméně lasička sní 40 až 60 procent své tělesné hmotnosti každý den, podle ochrany přírody.

ačkoli lasice mohou kopat své vlastní nory poměrně rychle, někdy přebírají nory jiných zvířat a dělají je jejich vlastní. Dokonce je známo, že ovládají termitové kopce.

dieta

Lasičková strava se obvykle skládá z potkanů, myší, hrabošů a králíků. Žáby, ptáci a ptačí vejce jsou také v nabídce, čas od času. Jejich malá, tenká těla jim umožňují stlačit se do úzkých míst, aby dosáhli malé kořisti.

Krátký-Sledoval Lasička je inteligentní, všestranný predátor, specializující se na drobné savce a ptáky. Je nebojácný při útoku na zvířata větší než on sám, a je schopen se přizpůsobit a přežít periodický nedostatek, protože ukládá přebytek zabití. Obecně se vyskytuje “kdekoli může kořist” na Novém Zélandu a malých evropských zemích. (Obrázek kredit: Foto: Regionální rada Auckland, Nový Zéland)

potomci

samice mají obvykle jeden nebo dva vrhy za rok. Podle ADW porodí vrhy až 15 potomků, tzv. sady. Těhotenství trvá asi měsíc. Počet souprav, délka období těhotenství, věk odstavení a sexuální zralost se však liší podle druhu.

například, dlouho-sledoval lasičky mate v polovině léta, ale implantace je zpožděn a vajíčko není začít rozvíjet až do Března, což je období těhotenství asi 280 dní, v závislosti na ADW.

některé druhy lasice žijí až 10 let, ačkoli mnoho žije tři až pět let.

Klasifikace/taxonomie

Tohle je klasifikace lasičky, podle Integrated Taxonomic Information System (ITIS):

Británie: Animalia Subkingdom: Bilateria Infrakingdom: Deuterostomia Kmen: Chordata Subphylum: Vertebrata Infraphylum: Gnathostomata Nadtřída: Tetrapoda Třída: Savci Podtřída: Theria Infraclass: Eutheria Řád: Šelmy Podřád: Caniformia Čeleď: Mustelidae Podčeleď: Mustelinae Rod: Druh Mustela:

  • Mustela africana (tropické lasička, Amazon lasička)
  • Mustela altaica (mountain lasička)
  • Mustela felipei (Kolumbijský lasička)
  • Mustela frenata (long-sledoval lasička)
  • Mustela itatsi (Japonské lasička)
  • Mustela kathiah (žlutá kuňka lasička)
  • Mustela lutreolina (Indonéské horské lasička)
  • Mustela nivalis (alespoň lasička)
  • Mustela nudipes (Malajský lasička)
  • Mustela sibirica (Siberian weasel)
  • Mustela strigidorsa (back-pruhované lasička)
  • Mustela subpalmata (Lasička Egyptská)

stav ochrany

většina lasic je uvedena jako nejméně znepokojivá červeným seznamem ohrožených druhů IUCN. Existuje několik výjimek. Lasička horská a lasička Japonská jsou uváděny jako téměř ohrožené, protože jejich populace výrazně poklesla. Kolumbijská Lasička Je uvedena jako zranitelná kvůli “pokračujícímu poklesu populace v důsledku pokračujícího odlesňování”a odhaduje populaci přibližně 1300 dospělých dospělých.

na Novém Zélandu je lasička považována za invazivní druh a hrozbu pro původní divokou zvěř. Podle článku Live Science z roku 2016 je země plánuje vymýtit do roku 2050.

Další fakta

zabít svou kořist, lasička se došlápnout si na kořist na krk a kouše, dokud zvíře je mrtvé.

lasičky zůstávají teplé tím, že snižují metabolismus a stočí se do koulí uvnitř svých nor.

předtím, Než zabíjení kořisti, lasičky, bude bob a zpět a hop v taneční chtěl zastrašit jiné zvíře.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.